1 oktober 2013

BMI på barn, really?!

Åh, jag sitter här & hör hur mitt tevatten kokar & kokar samtidigt inombords. Har de senaste dygnen läst mycket om detta med BMI på barn. Jag blir vettskrämd.

Föräldrar postar bilder på sina härliga ungar & är upprörda över att BVC har påstått att barnen är överviktiga. Då pratar vi alltså inte om synligt överviktiga barn, utan detta är barn som antingen är smala men med muskler eller kraftig benstomme, eller barn som ännu har en del babyhull.

Hur i hela fridens namn kan BVC på allvar sitta & påstå såna saker? Det är helt absurt. Det är små barn vi pratar om. Aktiva små barn som är i stort behov av både bra fetter & näring.

& BMI... Really?! En sund idrottare kan ha ett högt BMI, medan en person med alldeles för mycket kroppsfett kan ha ett lägre. Det säger alltså NOLLKOMMANOLLNOLL om förhållandet mellan fett och muskler. Hur kan man ens tänka tanken att tillämpa denna metod på barn?

& OM barnet nu ökar väldigt i vikt? Ja, självklart är BVC då skyldiga att informera barnets vårdnadshavare om detta. Men aldrig framför barnet i fråga, vilket man har hört om alldeles för många gånger på kort tid nu. & man behöver ju inte, bara för att barnet ökat i vikt under en vägning, påtala att barnet skulle vara överviktigt. Det räcker väl med att säga att "barnet har ökat mer än hen brukar om man ser till tidigare vägningar, så var lite uppmärksam". En förälder är ändå en förälder & är ansvarig för barnets hälsa. Att BVC sitter & räknar BMI på våra ungar är bara så jävla snevridet. Jag lovar er, gör de det på Tyra nästa gång vi är där, så marscherar jag ut med bestämda steg.

& nej, jag blundar inte för att fetma är ett problem i vårt samhälle. Absolut inte. Ett barn (inte en vuxen heller, visserligen) mår inte bra av att vara överviktigt, att inte orka lika mycket som kompisarna. Men att, i princip, säga till ett litet barn att hen är överviktig är galet. Det är barnets föräldrar som är skyldiga att, om det nu är så att hen är så överviktig att det kan påverka hälsan, se till att ge näringsriktig & bra mat, inte bara massa snabbmat & onödigt socker.

MEN HALLÅ SAMHÄLLET, VART ÄR VI PÅ VÄG? Ska våra små barn börja sina liv med ångest för eventuell (& i många fall icke förekommande) övervikt. Räcker det inte med all skit de kommer få utstå som äldre? Bääässchhhhhhhhhhhh. Jag blir sur. Jävligt sur.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar